In KS2 Maths children will be tasked with solving problems that are based on everyday, real life scenarios. In Year Four they will be given problems involving the conversion of one set of measurements (eg centimetres or minutes) to another (metres or hours).

We come across real problems all the time - How long will it take you to walk to school? How much money will you have left if you buy a packet of sweets? - but how do we go about solving them? Solving problems is about finding solutions. This quiz gives you some questions based on everyday scenarios and tests your knowledge of addition, subtraction, multiplication, division, weights, distances, capacities and time.

You will come across all kinds of problems to solve in everyday life so, to help prepare yourself, take this quiz and find out how well you can solve problems in real life scenarios.

1.

There are 35 red balloons, 22 blue balloons and 7 white balloons. 27 balloons pop. How many balloons are left?

25

32

35

37

You only need to add the units to work this one out. 3 + 2 + 7 = 14 and 14 - 7 = 7. As only one of the answers ends in a 7 we know it must be right

2.

To bake a cake, 250g of flour is required. If a bag of flour is 1kg how much would be left after baking 3 cakes?

250g

500g

600g

750g

3 x 250 = 750

There are 1,000g in a kg so 1,000 - 750 = 250

There are 1,000g in a kg so 1,000 - 750 = 250

3.

It takes Dad 45 minutes to paint 3 fence panels. How long does it take to paint one fence panel?

10 minutes

15 minutes

17 minutes

20 minutes

To work this one out you have to divide 45 by 3

4.

Laura was playing a game. Her scores were 17, 25 and 32. What was her total score for all 3 games?

54

64

74

84

One way to do this is to add the units first (7 + 5 + 2 = 14) and then add the result to the tens (14 + 10 + 20 + 30 = 74)

5.

Two shelves measure 75cm and 83cm. What is their total length in metres?

0.158m

1.58m

15.8m

158m

When converting cm to metres remember that there are 100cm in 1 metre

6.

Mum weighed 55kg. She lost 500g when she was ill. What does she weigh now?

50kg

50.5kg

52.5kg

54.5kg

Remember there are 1,000g in 1kg so 500g is equivalent to half a kg or 0.5kg

7.

Amy drives 13 miles to her grandmother's and then 8 miles to the shops. How many miles has Amy driven?

21

22

23

24

13 + 8 = 21

8.

A large glass holds 300ml and a small glass holds 250ml. A jug has 1 litre of juice. First I fill 1 large glass. How many small glasses can be filled with what is left in the jug?

1

2

3

4

First you need to subtract 300ml from 1 litre. As there are 1,000ml in a litre, the answer is 700ml. Divide this by 250ml and the answer is 2 full glasses with 200ml left over

9.

Ahmed got up at 7:00. It took him 35 minutes to get ready and 20 minutes to walk to school. What time did he arrive in school?

7:30

7:45

7:55

8:05

7:55 can also be written as five to eight

10.

A baby needs to take 5ml of medicine 3 times a day. How much medicine does the baby need each day?

10ml

15ml

20ml

25ml

5 x 3 = 15 so three lots of 5ml are 15ml